Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010 10:21 πμ | Από Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος
10+1 κλασικές απορίες σχετικά με το βάρος και το αδυνάτισμα

Ερώτηση 1Γυναίκα που τρώει σαλάτα (© Gazimal, Photodisc, Getty Images)
Επόμενο
Προηγούμενο
Προηγούμενο
  • Γυναίκα που τρώει σαλάτα (© Gazimal, Photodisc, Getty Images)
  • Γυναίκα που τρώει πίτσα (© Asia Images Group, PictureIndiaRF)
  • Γυναίκα που τρώει χαμογελαστή (© ML Harris, Iconica, Getty Images)
  • Γυναίκα που τρώει ξαπλωμένη (© Angelo Cavalli, Photodisc, Getty Images)
  • Γυναίκα τρώει λοξοκοιτώντας (© Mike Kemp, Rubberball, Getty Images)
  • Γυναίκα τρώει γλυκό (© PhotoAlto, Laurence Mouton, Getty Images)
  • Γυναίκα τρώει φρούτο (© Paul Vozdic, Iconica, Getty Images)
  • Γυναίκα που τρώει σάντουιτς (© Nico Kai, Iconica, Getty Images)
Επόμενο
Gazimal, Photodisc, Getty ImagesThumbnails
Προηγούμενο1 από 11Επόμενο
Μοιραστείτε αυτή τη gallery

Είναι αλήθεια ή μύθος το γεγονός (που υποστηρίζουν) πολλοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, ότι δε μπορούν να αδυνατίσουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φράσεις όπως «εγώ δε μπορώ με τίποτα να αδυνατίσω» ή «η ζυγαριά δε πέφτει με τίποτα, και τίποτα να μην τρώω» είναι φράσεις που ακούμε συχνά. Είναι όμως αυτό αλήθεια ή είναι απλώς ένας μύθος και μία απλή δικαιολογία; Μπορεί να είναι και τα δύο.

Αλήθεια μπορεί να είναι

1) για άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα μεταβολισμού, που θα δούμε παρακάτω, αλλά και

2) για άτομα που έχουν κάνει κατά καιρούς πολλές, εξαντλητικές και επίπονες δίαιτες. Ταάτομα αυτά υποβάλουν τον εαυτό τους σε πολύ χαμηλών θερμίδων και απίστευτα περιορισμένης ποικιλίας φαγητών δίαιτες. Μετά από τις αποτυχημένες ή πρόσκαιρα επιτυχημένες αυτές προσπάθειες τα άτομα αυτά συνειδητοποιούν πως κάθε καινούργια «απόπειρά» τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ειδικά άτομα που έχουν παρουσιάσει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, πάνω από το 10% του συνολικού τους βάρους (φαινόμενο γιο-γιο όπως επίσημα αποκαλείται) ανακαλύπτουν πως κάθε φορά δυσκολεύονται και πιο πολύ να χάσουν έστω και ένα μικρό αριθμό κιλών.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραπάνω δίαιτες το μόνο που καταφέρνουν να επιτύχουν είναι να «κουράσουν» το σώμα τους, κάνοντας το μεταβολικά λιγότερο ενεργό. Αυτό σημαίνει γιατί ότι το σώμα τους αποκτά μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και συγχρόνως λιγότερο μυϊκή μάζα, και γίνεται λιγότερο ικανό για καύσεις.

Μύθος μπορεί να είναι για τα άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, και τα οποία απλώς βλέπουν την προσπάθειά τους να μην αποδίδει όπως και όσο αυτοί θα ήθελαν. Και είναι συχνό φαινόμενο, τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν κάποια κιλά, επειδή ακριβώς το θέλουν πάρα πολύ, αλλά και επειδή συχνά κάποιοι επιτήδειοι τους «παραπλανούν» με αστήρικτες υποσχέσεις, να έχουν πραγματικά παράλογες προσδοκίες. Έτσι όταν συνειδητοποιήσουν ότι η διαδικασία της απώλειας κάποιου βάρους δεν είναι ούτε εύκολη ούτε τόσο «ξεκούραστη» όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν, φτάνουν αυθαίρετα στο συμπέρασμα πως «ότι και να κάνουν δεν μπορούν να αδυνατίσουν»!!. Πάντα όμως πίσω από αυτή την φαινομενική αδυναμία κρύβονται κάποια συγκεκριμένα αίτια.

fitness

Διαφήμιση

σήμερα στο MSNΨυχαγωγίαEιδήσειςLifestyleAθλητισμόςβίντεο