Τελευταία Ενημέρωση: Monday, 08 February 2010 08:13 | Από www.myworld.gr

Προτιμήστε φρέσκο γάλαΦρέσκο γάλα

Φρέσκο γάλα

Ποιο γάλα είναι το προτιμότερο για τα παιδιά, το φρέσκο, το εβαπορέ ή το υψηλής παστερίωσης;

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα.

Το φρέσκο γάλα, λοιπόν, που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία.

Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας «ζωής» του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο «έντονη» θερμική επεξεργασία. Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάσει νόμου ως φρέσκο γάλα.

Από την άλλη μεριά το εβαπορέ υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλα συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο φρέσκο γάλα (το απλά παστεριωμένο δηλαδή), είναι η καλύτερη επιλογή.

www.myworld.gr

παιδί

 • Κλιματιστικό και μωρά: Τι πρέπει να προσέχετε

  Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών πολλοί γονείς αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το κλιματιστικό στο δωμάτιο των μωρών ή των μικρών παιδιών τους, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους.

 • Ποιες «δεξιότητες» ξεχνούν οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους

  Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσο θα αλλάξει ο κόσμος τα επόμενα 30-40 χρόνια, αλλά υπάρχουν κάποιες… δεξιότητες, που οι γονείς είναι «υποχρεωμένοι» να μάθουν στα παιδιά τους.

 • Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ημερήσιους ύπνους των μωρών

  Τα μωρά τους πρώτους μήνες της ζωής τους κοιμούνται πολλές ώρες, όχι μόνο την νύχτα, αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτοί οι ημερήσιοι ύπνοι είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη τους, γι’ αυτό ας δούμε ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε.

 • Μάθετέ τα να τρώνε σωστά και έξω από το σπίτι

  Το πιο λογικό, ύστερα από αρκετές ώρες στη θάλασσα και τον ήλιο, είναι η καθιερωμένη επίσκεψη σε μια ταβέρνα ή εστιατόριο. Ουτε εκεί, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάτε τη σωστή διατροφή.

 • Παιδί και ποδήλατο: Τι πρέπει να προσέχετε

  Το καλοκαίρι τα ποδήλατα έχουν τη τιμητική τους, καθώς τόσο μέσα στην πόλη όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών, αποτελούν μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά. Ωστόσο, επειδή πολύ συχνά οι ποδηλατάδες συνοδεύονται από ατυχήματα, ας δούμε τι θα πρέπει να προσέξετε...

σήμερα στο MSNΨυχαγωγίαEιδήσειςLifestyleAθλητισμόςβίντεο