Τελευταία Ενημέρωση: Monday, 08 February 2010 08:13 | Από www.myworld.gr

Προτιμήστε φρέσκο γάλαΦρέσκο γάλα

Φρέσκο γάλα

Ποιο γάλα είναι το προτιμότερο για τα παιδιά, το φρέσκο, το εβαπορέ ή το υψηλής παστερίωσης;

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα.

Το φρέσκο γάλα, λοιπόν, που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία.

Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας «ζωής» του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο «έντονη» θερμική επεξεργασία. Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάσει νόμου ως φρέσκο γάλα.

Από την άλλη μεριά το εβαπορέ υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλα συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο φρέσκο γάλα (το απλά παστεριωμένο δηλαδή), είναι η καλύτερη επιλογή.

www.myworld.gr

παιδί

 • Η τηλεόραση μειώνει τον ύπνο των παιδιών...

  Τα παιδιά, που παρακολουθούν πολλές ωρες τηλεόραση, κοιμούνται λιγότερο σε σχέση με συνομήλικα παιδιά, που συντονίζονται ...στους τηλεοπτικούς δέκτες με μέτρο, αναφερει έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard.

 • Πώς να ταξιδεύετε με στιλ, χωρίς να ξεχνάτε τα απαραίτητα

  Είτε τις πασχαλινές διακοπές, ειτε για ένα Σαββατοκύριακο, οι γονείς είναι υπεύθυνοι να συγκεντρώσουν και να βάλουν στη βαλίτσα τα υπάρχοντα και των παιδιών τους. Πολλοί πελαγώνουν και μόνο στην ιδέα και πάντοτε ξεχνούν κάτι απαραίτητο...

 • Βάφουμε τα πασχαλινά αυγά ...αλλιώς!

  Φέτος βάψτε ή διακοσμήστε τα αυγά σας, μαζί με τα παιδιά σας, χρησιμοποιώντας φυσικά πολλή φαντασία. Αφήστε τους εαυτούς σας ελεύθερους και βγάλτε την καλλιτεχνική σας πλευρά προς τα έξω. Θα το διασκεδάσετε και εσείς, αλλά κυρίως τα παιδιά σας...

 • Φτιάξτε με τα παιδιά σας κουλουράκια

  Αν δεν θέλετε κατά την διάρκεια των διακοπών τα παιδιά σας να «λιώσουν» μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, δεν έχετε παρά να τα εμπλέξετε στις καθημερινές σας πασχαλινές προετοιμασίες...

 • Παιδικός καρκίνος: συχνές ερωτήσεις

  Τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Με την βοήθεια του karkinaki.gr, μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες για την εμφάνιση και την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.