Τελευταία Ενημέρωση: Monday, 08 February 2010 08:13 | Από www.myworld.gr

Προτιμήστε φρέσκο γάλαΦρέσκο γάλα

Φρέσκο γάλα

Ποιο γάλα είναι το προτιμότερο για τα παιδιά, το φρέσκο, το εβαπορέ ή το υψηλής παστερίωσης;

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα.

Το φρέσκο γάλα, λοιπόν, που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία.

Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας «ζωής» του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο «έντονη» θερμική επεξεργασία. Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάσει νόμου ως φρέσκο γάλα.

Από την άλλη μεριά το εβαπορέ υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλα συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο φρέσκο γάλα (το απλά παστεριωμένο δηλαδή), είναι η καλύτερη επιλογή.

www.myworld.gr

παιδί

 • Αποφύγετε λάθη σχετικά με τον ύπνο του παιδιού

  Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, που απασχολούν τους νέους γονείς, καθώς τα παιδιά που κοιμούνται εύκολα στο κρεβάτι τους, χωρίς να ξυπνούν το βράδυ και χωρίς να κάνουν επισκέψεις στο κρεβάτι της μαμάς, σπανίζουν.

 • Κάντε το καλοκαίρι σας ξεχωριστό με έξυπνες ιδέες

  Ποιος είπε ότι για να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας χρειάζεται απαραίτητα να ξοδέψετε πολλά χρήματα; Τα μόνα που χρειάζεστε είναι καλή διάθεση, φαντασία και αγάπη για να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο σε όλη την οικογένεια...

 • Διακοπες με τα παιδιά: οργανώστε ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι

  Πολύ συχνά οι γονείς θυμούνται περισσότερο την ταλαιπωρία, που υπέστησαν, μέχρι να φθάσουν στο θερινό προορισμό τους, παρά τις ίδιες τις διακοπές. Πώς θα ταξιδέψετε, χωρίς παρατράγουδα;

 • Παιδιά και «ωτίτιδα του κολυμβητή»

  Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μετά το μπάνιο και τις βουτιές στη θάλασσα, είναι η οξεία εξωτερική ωτίτιδα ή αλλιώς ωτίτιδα του κολυμβητή.

 • Τι πρέπει να γνωρίζετε, πριν κάνετε τατουάζ

  Τα τελευταία χρόνια πολλές μητέρες επιλέγουν μετά τη γέννηση τού παιδιού τους να "σχεδιάσουν" στο σώμα τους κάτι σχετικό με τη νέα τους εμπειρία. Τί πρέπει να ξέρετε;