Τελευταία Ενημέρωση: Monday, 08 February 2010 08:13 | Από www.myworld.gr

Προτιμήστε φρέσκο γάλαΦρέσκο γάλα

Φρέσκο γάλα

Ποιο γάλα είναι το προτιμότερο για τα παιδιά, το φρέσκο, το εβαπορέ ή το υψηλής παστερίωσης;

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα.

Το φρέσκο γάλα, λοιπόν, που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία.

Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας «ζωής» του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο «έντονη» θερμική επεξεργασία. Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάσει νόμου ως φρέσκο γάλα.

Από την άλλη μεριά το εβαπορέ υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλα συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο φρέσκο γάλα (το απλά παστεριωμένο δηλαδή), είναι η καλύτερη επιλογή.

www.myworld.gr

παιδί

 • Είμαστε αυτό, από το οποίο έχουμε τραφεί...

  Αυτή η ρήση είναι αποδεκτή κατά κοινή ομολογία, αλλά πόσοι απο εμάς την έχουμε ως γνώμονα για την διατροφή των παιδιών μας; Μάθετε τις 5 πλεον απαραίτητες τροφές στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό τους...

 • Ποιους εφιάλτες βλέπουν πιο συχνά τα παιδιά

  Αρκετές νύχτες ένα παιδιά ξυπνά κλαίγοντας, χωρίς να υπάρχει λόγος, ή συνεχίζει να κοιμάται και να κλαίει ταυτόχρονα. Οι εφιάλτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστοι. Διαβάστε τί βλέπουν συνήθως τα παιδιά σας.

 • Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στα παιδιά και την δουλειά

  Οι σύγχρονες εργαζόμενες μητέρες αποδεικνύουν κάθε μέρα στη πράξη ότι το multitasking βρίσκεται μέσα στο DNA τους. Αν κι εσείς προσπαθείτε να ισορροπήσετε ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή, σκεφτείτε τα παρακάτω...

 • Άγχος αποχωρισμού… για μαμάδες!

  Τα σχολεία ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες και πολλά παιδάκια που πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προσαρμογής. Εκτός από τα παιδάκια, όμως και οι μαμάδες έχουν άγχος αποχωρισμού.

 • Παράγοντες που επηρεάζουν την γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού

  Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Ωστόσο, ειδικά ως προς το θέμα της γλώσσας, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες, βιολογικοί και περιβαλλοντικοί, που επηρεάζουν την γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού.