.
Τελευταία Ενημέρωση: Monday, 09 January 2012 14:44 | Από www.mybabysworld.gr .

Τροφές και αντιβίωσηΤροφές και αντιβίωση

Τροφές και αντιβίωση

Έχω ακούσει ότι όταν ένα παιδί παίρνει αντιβίωση καλό είναι να εξαιρούνται από το διαιτολόγιό του κάποιες τροφές όπως το αβγό και το ψάρι έτσι ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο αλλεργίας. Είναι αλήθεια;

Πρόκειται για μια πεποίθηση βαθιά ριζωμένη στις παλαιότερες γενιές, η οποία έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Κάποιοι, δηλαδή, θεωρούν σκόπιμο όταν το παιδί παίρνει αντιβίωση, να εξαιρούνται από το διαιτολόγιό του το τυρί, το ψάρι, το αβγό έτσι ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση ή από φόβο μήπως προκληθεί σύγχυση στην περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα αλλεργίας, δεν θα είναι εύκολο δηλαδή να καταλάβουμε τι προκάλεσε την αλλεργία. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το αν θα εκδηλώσει αλλεργία ένα παιδί στην αντιβίωση δεν εξαρτάται από τις τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό του. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να εξαιρούνται τροφές κατά τη διάρκεια αγωγής με αντιβίωση. Το διαιτολόγιο του παιδιού τροποποιείται μόνο σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδιάτρου ανάλογα με το αίτιο της ασθένειας, όπως, για παράδειγμα, αν παρουσιάζει συμπτώματα όπως διάρροια ή εμετό.

Επιμέλεια: Φλώρα Κασσαβέτη

Απαντά o Μανώλης Μανουσάκης, Παιδίατρος-Αλλεργιολόγος, Υπεύθυνος Αλλεργιολογικού Ιατρείου Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής, Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.

Περισσότερα άρθρα για το παιδί στο www.mybabysworld.gr

παιδί

 • Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ημερήσιους ύπνους των μωρών

  Τα μωρά τους πρώτους μήνες της ζωής τους κοιμούνται πολλές ώρες, όχι μόνο την νύχτα, αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτοί οι ημερήσιοι ύπνοι είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη τους, γι’ αυτό ας δούμε ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε.

 • Μάθετέ τα να τρώνε σωστά και έξω από το σπίτι

  Το πιο λογικό, ύστερα από αρκετές ώρες στη θάλασσα και τον ήλιο, είναι η καθιερωμένη επίσκεψη σε μια ταβέρνα ή εστιατόριο. Ουτε εκεί, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάτε τη σωστή διατροφή.

 • Παιδί και ποδήλατο: Τι πρέπει να προσέχετε

  Το καλοκαίρι τα ποδήλατα έχουν τη τιμητική τους, καθώς τόσο μέσα στην πόλη όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών, αποτελούν μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά. Ωστόσο, επειδή πολύ συχνά οι ποδηλατάδες συνοδεύονται από ατυχήματα, ας δούμε τι θα πρέπει να προσέξετε...

 • Πώς να μεγαλώσετε εξυπνότερα παιδιά

  Τα παιδιά γεννιούνται με εκπληκτική φαντασία και τρομερή επιθυμία για μάθηση. Υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευτείτε αυτά τα… γονιδιακά πλεονεκτήματα και να το βοηθήσετε να γίνει εξυπνότερο.

 • Παιδικές ερωτήσεις, που δυσκολεύουν τους γονείς

  Αν και οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πιο δύσκολη την ερώτηση «πως γεννιούνται τα παιδιά», καθώς νιώθουν άβολα να μιλήσουν στα παιδιά τους για το sex, υπάρχουν πολλές ακόμα ερωτήσεις που τους αναγκάζουν συχνά να ανατρέχουν στο διαδίκτυο ή στις ξεχασμένες εγκυκλοπαίδειες αναζητώντας τις απαντήσεις.